Sak 126 -05 Byrådets melding om eierskap i kommunenes selskap og foretak
1. Bergen bystyre ønsker å understreke at det skal ligge politiske vurderinger og beslutninger til grunn for hvordan kommunen rår over sine selskaper, eiendommer og aksjeposter. Kommunen skal være en aktiv eier som skal sikre at befolkningens interesser er styrende for hvordan selskapene utvikler seg, og hvilke tilbud de gir byens befolkning. Bergen kommune skal sikre fellesskapet innsyn og påvirkning gjennom sitt eierskap, og aktivt ta del i utviklingen av så vel heleide kommunale selskaper som selskaper hvor den eier aksjeposter.
2. Bergen bystyre anser at alt kommunalt eierskap er av politisk/samfunnsmessig art og kan derfor ikke støtte byrådets forslag til inndeling.
3. Bergen bystyre fastslår at ansvaret for god tilrettelegging av infrastruktur er en av kommunens kjerneoppgaver. I dag er mange av disse oppgavene skilt ut i hel eller deleide aksjeselskaper og kommunale foretak. Selskapene som forvalter hovedtyngden av byens infrastruktur gjennomfører derfor noen av kommunenes viktigste oppgaver. Eierskapet i BKK, Gaia, Bergen Parkeringsselskap, Bergen Tomteselskap, Bir, Bydrift og Vann er av samfunnsmessig karakter.
(Primært)
4. Bergen kommune etablerer på nytt et kommunalt foretak som kalles Bergen Lysverker. Gjennom en fisjon (oppsplitting) av BKK, der Bergen kommune tar ut alt eller det vesentlige av sin eierandel i form av kraftverk og lokalnett, skal det sikres at Bergen Lysverker skal eie egne kraftverk av et omfang som dekker Bergens normale forbruk.
Foretaket skal ha til formål å sikre at både innbyggerne i Bergen og næringsvirksomheten i kommunen skal ha en pålitelig tilførsel av elektrisk kraft til forsvarlig og forutsigbar pris.
( Sekundært)
4.Bergen kommune ønsker å fortsette som en langvarig eier av BKK for å beholde den regionale forankringen i selskapet og sikre at utviklingen av BKK kommer byen og regionen til gode.
5. Bergen kommune skal bruke sine eiendeler i BKK til å sikre innbyggere og næringsvirksomhet i Bergensområdet pålitelig tilførsel av elektrisk kraft til forsvarlig og forutsigbar pris.
6. Avkastningskravet til BKK fra Bergen kommune skal vurderes opp mot bedriftens behov for industriell og næringsmessig utvikling, forskning og investeringer, slik at en kan sikre stadig flere lokale og regionale arbeidsplasser.
7. Minst 10 % av overskuddet i BKK skal hvert år nyttes til forskning og utvikling av ENØK-tiltak, og miljøvennlige investeringer.
8. Bystyret ønsker å bruke sin eierposisjon i GAIA til å sikre en fremtidsrettet miljøvennlig satsing på kollektivtrafikk i Bergen. Bystyret ser på eierskapet i GAIA som en langsiktig investering, og vil derfor gi selskapet ro til å videreutvikle seg som et av de viktigste og største kollektivselskapene på Vestlandet.
9. Bergen kommunes langsiktige eierskap i Fløibanen AS er viktig for å videreutvikle Fløyen som en av byens viktigste turistattraksjoner. Fløyen er et lokomotiv i turist og reiselivssatsingen. Kommunens avkastningskrav mot Fløibanen AS må ses i sammenheng med behovet for eventuelle nyinvesteringer for å videreutvikle turist- og opplevelsesstedet Fløyen. Det er viktig for Bergen kommune at Fløibanen kan bevares som turistbyens flaggskip.
10. Bergen kommune ønsker å bruke sitt eierskap i BIR til å gjennomføre miljøvennlige investeringer og løsninger i selskapets monopoldel. Bergen kommune ønsker at BiR skal gjennomføre kildesortering av avfall på husstandsnivå innen utgangen av 2007. Bergen kommune bør ta kontakt med de andre eierkommunene i BIR for å oppfordre dem til lignende vedtak.
11. Bergen kommune anser sitt eierforhold til Bergen Kino som av kulturpolitisk/samfunnsmessig art. Bystyret ønsker derfor ikke å sette avkastningskrav til Bergen Kino men ønsker at eventuelle overskudd skal gå tilbake til kinoen for å sikre nyinvesteringer, vedlikehold og billigere kinobilletter.
12. Bystyret ønsker å avvikle Bydrift KF og Vann KF, og samle kompetansen og oppgavene innenfor ordinær kommunal forvaltning.
|
|